Українські мисткині-біженки. Документальна вистава «Witnessing U» у Амстердамі

Війна поставила на паузу театральне життя України. Наразі грати вистави у стаціонарних приміщеннях можуть лише театри західних областей. Більшість прем’єр відкладено, гастролі скасовано, митці служать у ЗСУ або займаються волонтерством. Багато хто евакуювався до Європи. Саме до числа останніх, належить актриса запорізького театру-лабораторії VIE – Олеся Андрушевська. 

12 квітня у Амстердамі разом з іншими українськими мисткинями-біженками вона презентувала документальну виставу «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij, у ньому взяли участь і голландські актори. Текстову основу «Witnessing U» складають свідчення маріупольців, які пережили бомбардування міста, солдатів ЗСУ, підлітків, жертв сексуального насильства з боку російських військових.

Олеся розповіла про те, як війна змінила її життя, про роботу над спектаклем та перспективи для українських митців у Європі. 

Документальна вистава «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij. Амстердам. 2022 рік
Документальна вистава «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij. Амстердам. 2022 рік

Які у тебе були плани на 2022 рік?

Планів було дуже багато! Я хотіла розвиватися як актриса і театральна менеджерка, було багато задач стосовно реформи театру VIE. Я бачила, як наш театр стає абсолютно новим, європейським, проектним, зухвалим. Також багато було сплановано для моїх дітей: навчання за кордоном, спільні мандрівки. Але сталося те, у що я до останнього відмовлялася вірити. 

Сьогодні у кожного українця є історія про 24 лютого. Як ти дізналася, що почалася війна?

Зранку я прокинулася від звуків винищувачів, як пролітали над моїм домом. Потім почали телефонувати друзі і стривожено казати: «Почалося».

Я знаю, що ти не хотіла їхати з країни. Як і коли прийняла рішення евакуйоватися?

Так, я не планувала евакуацію, бо мала багато задач на роботі. Я просто не могла одразу все кинути. З цього приводу було багато суперечок з рідними, багато сліз, мене благали забрати дітей та поїхати у безпечне місце. Одного ранку я освідомила, що перш за все несу відповідальність за життя своїх двох синів, тому схопила їх і сіла в евакуаційний потяг. 

На початку війни із Запоріжжя виїжджали тисячі людей. Як пройшла евакуація? 

Про це тяжко згадувати. Ми провели 27 годин сидячи у переповненому потязі, 11 годин на вулиці в холодну ніч, перетинаючи кордон. Черги, тиснява, паніка, крики людей і плач дітей. Я відчувала повну безпорадність, гнів і виснаженість, але зірвалася на плач, лише у Польші, коли була у безпеці, а діти спали у теплих ліжках. Через кілька днів ми приїхали у Амстердам де і знаходимося зараз. 

Ідея постановки «Witnessing U» виникла одразу після переїзду? 

Я дуже хотіла бути корисною країні, навіть якщо я знаходжуся далеко. У перші дні сортурувала речі для біженців, мила посуд у готелі, в якому ми жили. Через деякий час  до Амстердаму приїхали режисерки Яша Гудзенко та Богдана Орлеанова. До війни вони брали участь у резиденціях Європейської театральної конвенції (ETC), тому після початку бойових дій у Києві отримали пропозицію евакуюватися до Нідерландів від віце-президентки ETC Паулін Гірлінгс. 

Ми зустрілися у театрі De Toneelmakerij і вирішили, що треба робити проект, завдяки якому станемо частиною мистецького фронту, розкажемо європейцям реальні історії війни та болю в Україні. Окрім того, нашою ціллю було зібрати гроші для допомоги  нашим героям – ЗСУ. 

Документальна вистава «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij. Амстердам. 2022 рік

Як проходила підготовка до спектаклю? 

У нас було трохи більше тижня, щоб скласти текстову основу та відкорегувати її разом з головним драматургом театру De toneelmakerij. Репетицій на сценічному майданчику було всього три. Це найшвидша підготовка до вистави у моєму житті. 

Європейці дуже дисципліновані у роботі, це відчувається одразу. Репетиції проходили у дружній атмосфері. Я дуже хвилювалась, адже частину тексту потрібно грати англійською мовою. Я поділилася з колегами своїми страхами, на що голландські актори Хим та Томер, сказали, що вони люблять мою англійську, і навіть якщо я зроблю помилку, то це не важливо, найголовніше вони бачать у моїх очах.

У репертуарі театру-лабораторії VIE немає документальних вистав. Як ти оцінюєш цей новий для себе досвід?

Час, коли ми читали історії людей у фейсбуці, збираючи матеріал для спектаклю, – це найскладніша частина створення цієї роботи. Іноді здавалося, щоб від болю у грудях мені нема чим дихати. Режисерки поставили завдання промовляти текст відсторонено і це був ще один виклик для мене, як для актриси. 

Документальна вистава «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij. Амстердам. 2022 рік

У виставі є момент, коли тебе, заплакану і змучену, огортають українським прапором. Розкажи про цей епізод.

Ця історія просто розбиває мені серце і саме тому я хотіла, щоб вона була у виставі. На це потрібно було наважитися. Текст я промовляю українською мовою і стримати ридання не в змозі. Це історія зґвалтованої дівчини з Київської області. Її чоловіка застрелили у дворі будинку, а сина, який голосно плакав, окупанти змусили закрити у котельні, щоб не було чути його криків. Якимось дивом дівчині з дитиною вдалося врятуватися. Я точно знаю що і наша Україна, незважаючи на всі знущання, які їй доводиться зараз переживати, прийде до порятунку, миру та перемоги.

Як голландці відреагували на виству? 

Свідками вистави стали близько 100 голландців, у камерній залі De Toneelmakerij був аншлаг. Після показу ми поспілкувалися з глядачами. Європейці були схвильовані, щирі, емоційні, вони не стримували сліз. Кожен підходив та намагався висловити підтримку, обійняти.

Документальна вистава «Witnessing U». Проект реалізований на базі камерного театру De Toneelmakerij. Амстердам. 2022 рік

Чи є місце українським митцям-біженцям у європейському театральному просторі?

Безумовно є, але потрібно знати мову, і бажано не лише англійську. Зараз діє багато програм підтримки українських митців, які вимушені були поїхати з рідної країни. Європейці простягнули руку допомоги, але не можна перекладати на них відповідальність за своє життя. 

У чому полягає різниця підходу до роботи українських і європейських театральних діячів?

Завантаженість і вмотивованість. Всі актори De Toneelmakerij не працюють в штаті театру на ставках. У них є контракти на конкретні проекти. Саме тому процес створення вистав чіткий та зрозумілий. Кожен відповідає за свій фронт робіт і всі працюють на один результат. Працівники дуже пунктуальні, бо за день у актора може бути декілька репетицій на різних сценічних майданчиках.

Яка подальша доля вистави «Witnessing U»?

Зараз ми ведемо перемовини з театрами у Бельгії та Німеччині, хочемо влаштувати благодійні покази. А після перемоги «Witnessing U» увійде до репертуару театру-лабораторії VIE. Буду адаптувати свій європейський досвід в українських мистецьких реаліях. Скоріше б!

Фото Sanne Peper, Ivanna Leonova та особистий архів Олесі Андрушевської